Stuvad lake
4 port.

1,5 kg Lake. ( spara lever och rom eller mjölken)
2 dl Vitt vin ( torrt.)
2 dl Vatten.
1 liten Gul lök.
50 g Rotselleri.
1 knippe Persilja.
1 Lagerblad.
2 bitar Muskotblomma.
1 msk Smör ( rumstempererat ).
1 msk Vetemjöl.
2 dl Vispgrädde.
1/2 Citron.

Salt o Peppar.

Gör så här:
Rensa och flå fisken ( eller be om hjälp i fiskdisken)
Skala o skiva löken, Skala o tärna rotsellerin.
Koka en buljong på lök, rotselleri, persilja, lagerblad
muskotblomma, samt lakens huvud o fenor.

Låt koka i max 20 minuter, låt sedan stå o dra i 10 minuter.
Sila sedan av buljongen.

Koka rom eller mjölke o lever i lättsaltat vatten i 20 minuter.
Skär fisken i bitar o koka i buljongen i 15 minuter.
Ta upp fisken o håll varm, koka ihop buljongen,

Blanda smöret o vetemjölet till en redning, rör ner i buljongen
till önskad tjocklek, häll i vispgrädden. Smaka av med lite citronsaft
salt och peppar.
 

Servera med att hälla såsen över fisken, garnera med rommen
och levern. Kokt Potatis till.